Het is me in al die jaren twee keer gebeurd. Een model dat, redelijk in paniek, contact opnam met de vraag of ik 'alsjeblieft, alsjeblieft' haar foto's offline wilde halen. Beide keren heb ik meteen toegestemd. Wanneer iemand besluit dat hij of zij een heel ander pad wil gaan bewandelen dan moeten mijn foto's daar geen belemmering voor zijn. Maar het was ook duidelijk dat niet alle fotografen daar voetstoots aan mee wilden werken. Zeker ook de fotografen die betaald hadden voor een shoot. Die hadden natuurlijk ook een punt.
In deze gevallen liep alles met een sisser af, maar wat als een fotograaf of model alle medewerking weigert? Wat zijn dan je opties?
Een veelgestelde vraag is: kan een model de toestemming voor gebruik van de foto’s later intrekken?
Het antwoord is: ja, maar met belangrijke kanttekeningen.
Het model mag toestemming intrekken als er een zwaarwegend belang is dat zwaarder weegt dan het belang van de fotograaf om de beelden te blijven gebruiken. Dat is maatwerk, maar in de praktijk erkennen rechters en juristen een aantal situaties als zwaarwegend:
Voorbeelden van zwaarwegende belangen van het model:
Let op: Spijt zonder verdere omstandigheden levert juridisch gezien meestal geen zwaarwegend belang op. Er moet echt een aantoonbare reden zijn die juridisch gewicht heeft. Maar het is zeker ook niet per definitie 'eigen schuld dikke bult'. Komt het voor de rechter? Dan zal die afwegen of het door het model aangevoerde belang meer gewicht in de schaal legt dan het belang van publicatie.
Het intrekken van toestemming kan juridische en financiële gevolgen hebben:
Of het model daadwerkelijk schadevergoeding moet betalen, hangt af van de omstandigheden:
Let op: Als in de modelrelease of overeenkomst staat dat toestemming niet zonder goede reden kan worden ingetrokken, of dat intrekken kosten met zich meebrengt, dan is dat vaak rechtsgeldig.
Niet alleen modellen, maar ook fotografen kunnen toestemming voor gebruik van de foto’s door het model intrekken, vooral wanneer er sprake is van een licentie die herroepbaar is of wanneer het gebruik in strijd is met gemaakte afspraken.
Situaties waarin een fotograaf toestemming kan intrekken:
Let op:
Een onherroepelijke licentie kan niet zomaar worden ingetrokken, tenzij beide partijen dat overeenkomen of er sprake is van contractbreuk.
Ook hier geldt: spijt of een veranderde mening van de fotograaf zonder contractuele of juridische grond is meestal geen voldoende reden om een verleende toestemming in te trekken.
Als een fotograaf toestemming intrekt:
Toestemming voor het gebruik van foto’s is niet in beton gegoten. Zowel modellen als fotografen kunnen — onder specifieke omstandigheden — besluiten om die toestemming in te trekken. Maar dat recht gaat gepaard met verantwoordelijkheden. Door vooraf heldere afspraken vast te leggen in een modelrelease en samen te werken op basis van vertrouwen en goede communicatie, voorkom je onaangename verrassingen achteraf.
Regel je toestemming goed, zeker als je foto's op internet gepubliceerd worden.
Vind je hier iets van of weet je een leuk onderwerp waarover we een blog kunnen schrijven? Laat het hieronder horen!