Dit is een blog die ik al een tijdje wilde schrijven. Het gaat over etiquette tijdens een naaktfotoshoot. Wie op internet naar foto's van naakte mensen zoekt, vindt ze binnen enkele seconden. Tientallen, honderden, duizenden... Over de kwaliteit van die foto's kan ik kort zijn. In de meeste gevallen heel erg slecht. Hopeloze composities, zwaar onderbelicht (vaak gerechtvaardigd door te stellen dat dit precies de bedoeling is en heel artistiek), afschuwelijke kleuren... een lijst die maar niet ophoudt als je er even in duikt.

Wanneer er flink gelachen wordt tijdens een shoot, dan weet je dat je goed zit

Hoe dat komt? Waarom er zoveel fotografen zijn die zo'n slecht werk leveren bij het fotograferen van naakt? Het antwoord: totaal gebrek aan ervaring. Voor veel mensen (vooral mannen) is het fotograferen van naakte vrouwen een soort erotische kinderdroom. Een fantasie. Er wordt een peperdure camera gekocht om serieus voor de dag te kunnen komen en dan moet je wel een goede fotograaf zijn, toch? Niet dus!!!

Fotografie van naaktmodellen is een van de lastigste dingen die er is. Het is belangrijk dat je de techniek van fotografie volledig begrijpt en beheerst voordat je eraan begint. Alleen dan heb je de ruimte om op een correcte wijze met je model te communiceren (wat op zichzelf al een kunst kan zijn) en samen te werken. Dat laatste is superbelangrijk, want je moet echt de kleinste signalen kunnen oppikken om op te merken wanneer je model zich ongemakkelijk voelt. En als dat zo is, dan moet je kunnen ingrijpen. Als je alleen maar constant bezig bent met de knoppen op je camera en je lampen, dan gaat dat zeker niet lukken. Ik vergelijk "fotografen" die hun carrière als fotograaf beginnen met naaktfoto's, vaak met 18-jarigen die rijlessen nemen in een Formule 1-auto. Het zou kunnen werken, maar waarschijnlijk loopt het rampzalig af!

Het flagrante gebrek aan ervaring gaat vaak gepaard met een ander groot nadeel. Een totaal gebrek aan fatsoen en etiquette van de fotograaf. Dat heeft minder te maken met fotografie en meer met mensen die om de verkeerde redenen zijn begonnen met het fotograferen van naakt. Er is niets belangrijker dan etiquette tijdens een naaktfotoshoot, want niets is bedreigender voor een naaktmodel dan het gevoel krijgen dat een fotograaf zijn eigen erotische fantasieën uitleeft en dat zij het onderwerp is van zijn lust. Echt, een fotograaf hoeft niet zo dichtbij te staan ​​dat er zweetdruppels op zijn model vallen. Een fotograaf hoeft niet letterlijk tussen de benen van zijn model te liggen. Daarom zijn er lenzen in alle soorten en maten uitgevonden. En als een fotograaf die afstand niet kan houden omdat hij niet de juiste apparatuur heeft, dan zegt dat alles over de fotograaf die je hebt uitgekozen. Een fotograaf hoeft geen opmerkingen te maken over de borsten van zijn model. Een fotograaf zou helemaal niets moeten zeggen over het lichaam van zijn model. Zijn taak is om de best mogelijke foto's te maken. Laat het daarbij.

afstand houden!

En dan is er nog een categorie 'fotografen' die je het meest moet vermijden, degenen die nog een stapje verder gaan. Mensen die vragen of je het erg vindt als ze ook hun kleren uittrekken. Of degenen die je aanraken als je naakt bent. Of die luidkeels verkondigen what's hot en what's not. Jouw taak is om foto's te maken maatje. Niemand is geïnteresseerd in jouw seksuele fantasieën. Zeker niet in die setting.

Maar hoe dan?

Vraag altijd om een ​​portfolio. Kijk wat je fotograaf kan en of je zijn werk mooi vindt. Twijfel je? Zoek op social media en vraag andere modellen naar hun ervaringen. Kun je helemaal niks vinden? Doe het dan gewoon niet. Zeurt de fotograaf dat ook hij ergens moet beginnen? Zeker! Maar bouw je ervaring alsjeblieft elders op, niet hier met naked me! Begin met landschappen en stillevens. Die kun je niet kwetsen. Maar je kwetst zeker echte mensen als je niet weet waar je mee bezig bent.

Betekent dit allemaal dat fotograferen met Your Naked Skin ongezellig of afstandelijk is? Absoluut niet! Amateurmodellen en professionals komen vaak bij me terug. Dat is echt niet voor niets. Kijk naar de foto's bij deze blog. Die zijn allemaal gemaakt tijdens fotoshoots en ze geven precies weer waar Your Naked Skin voor staat.

In de komende blogs bespreek ik een aantal regels die Your Naked Skin belangrijk vindt. De volgende blog gaat over het no-touch-beleid.

In deze blog ben ik er gemakshalve van uitgegaan dat de fotograaf een man is en het model een vrouw. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Heb je vragen of wil je een ervaring delen op basis van deze blog? Neem dan gerust contact met me op.